Jocurile Olimpice sunt un eveniment impresionant și, cu siguranță, la o asemenea anvergură, când toată presa este cu ochii pe orice mișcare și sportivii postează pe tik tok direct din Satul Olimpic, este la vedere cam tot ce nu funcționează.
Ultima nemulțumire arată ce se întâmplă când agenda politică globală și interesele materiale o iau înaintea intereselor reale ale celor vizați. În acest caz vizați sunt sportivii, cei care ”susțin” spectacolul prin modul în care performează. Cu cât sportivii sunt mai buni, cu cât doboară recorduri, cu cât competiția este mai strânsă, interesul publicului general crește. Performanța lor este susținută direct și imediat de modul în care se antrenează, de cum se odihnesc, de nutriție. Programul lor este strict și o abatere îi poate costa medalia. Nu e de mirare că sportivii se plâng de calitatea saltelelor sau de lipsa aerului condiționat din camere (și-au cumpărat toppere de saltele și aparate mobile de aer condiționat).
Nici la capitolul nutriție nu e foarte bine. Din dorința de a promova produsele plant based, organizatorii au decis ca 60% din mâncarea servită sportivilor să fie de origine vegetală. În locația La Concorde, unde au loc întrecerile de freestyle, breaking, skateboarding, mâncarea este exclusiv plant based. Unii sportivi, cum vedem pe tik tok, părăsesc satul olimpic sau se duc să mănânce la McDonalds. O abordare similară cu cea a lui Michael Johnson și a lui Usain Bolt, care au mâncat numai la McDonalds, la Sydney, respectiv Beijing, pentru că nu le-a făcut bine mâncarea locală și voiau să știe exact câtă proteină mănâncă, alegând o sursă de încredere.
Organizatorii JO au fost avertizați că abordarea lor va crea nemulțumire și va afecta performanța sportivilor, a căror nutriție e orientată spre a susține performanța. În plus, există numeroase ferme sustenabile în Franța care s-ar putea plia pe interesul către sustenabilitate al JO.
Disperarea atleților de a mai prinde niște proteină animală în farfurie a dus la situații ridicole în care coastele de miel au fost raționalizate la 2 de persoană. ”Un boxer de la categoria grea, de 2 m și 110 kg a primit doar două coaste. A venit la olimpiadă la categoria grea și va pleca acasă la categoria mijlocie”, au fost comentariile sportivilor.
Se pare că doar echipa Australiei nu suferă atât de mult pe tema asta, pentru că și-a adus mâncare de acasă (printre care 3 tone de ton, 10.000 de batoane cu cereale și 2400 de plăcinte cu carne), în meniurile sportivilor carnea de vită fiind de bază. Cum spunea înotătorul olimpic australian James Magnussen, ”surprise, surprise, world class athletes don’t have vegan diets.”
Organizatorii au ținut în continuare declarații despre importanța abordării plant based, dar au suplimentat recent mâncarea cu 700 kg de ouă și 1 tonă de carne.
Închei într-o notă pozitivă: brioșa cu ciocolată de la bufetul din Satul Olimpic se numește acum ”viral muffin” după ce înotătorul norvegian Henrik Christiansen a făcut o obsesie pentru ea și a postat mai multe filmulețe, devenind el însuși o vedetă, cu 13,7 milioane views (dar fără medalii).
Text preluat din newsletterul meu săptămânal, 3XBetter. Abonează-te și primești în fiecare marți informații și sfaturi despre cum să performezi mai bine fizic și mental.