Redesign your Life

De unde să începi să îți faci timp pentru tine

viseaza

Visăm. Unde am putea fi dacă am avea timp.

Înainte spuneam: când voi fi mare. Apoi când voi avea o casă, un serviciu stabil. O familie. Când mă stabilizez financiar. Când cresc copiii mai mari. Când îmi voi permite să nu mai depind de serviciu. La pensie. Și apoi? 

Nu Numai că nu ne găsim timp să facem ce am vrea. Nu ne găsim timp să ne gândim la ce am vrea cu adevărat să facem. Există diverse metode prin care să identificăm ce dorim cu adevărat, tehnici și instrumente. Sunt foarte utile, pentru că ne ajută să ne canalizăm și să ne focusăm pe ceea ce contează cu adevărat. Dar dacă suntem la început și nu avem acces la astfel de metode, când nu avem un coach care să ne ghideze, când nu știm ce carte sau ce mentor să ne alegem, există o soluție simplă. Ne ducem încotro ne poartă gândurile. 

Pentru aceasta este neapărat să ne facem timp. Dacă suntem într-o agitație continuă, cu gândul la serviciu, la școală, la mâncare, la cumpărături și mintea nu stă o secundă, la fel cum nici noi nu stăm o secundă, nu vom avea șanse să concretizăm vreo idee legat de ce vrem. Probabil singurul lucru care ne va veni în minte e că ne dorim un somn bun de jumătate de oră. 

Puten să ne dedicăm, deliberat, o jumătate de oră, să fim noi cu noi. Poate e dimineața în care am lăsat copiii la școală și lucrăm de acasă și nu mai suntem cu grija drumului spre serviciu. Poate e dimineața în care ne-am trezit înaintea celorlalți din casă și ne-am făcut o cafea și, în loc să dăm scroll pe social media, ne facem timp pentru noi. Poate e ziua în care toți din casă sunt plecați și nu ne mai aruncăm cu disperare să facem curat bombănind copiii și soțul că își lasă lucrurile aruncate, ci ne oprim, respirăm și ne dedicăm o oră pentru noi. 

A ne face timp pentru noi înseamnă să ne prioritizăm. Prioritizarea presupune să mutăm activități pe care le avem în capul listei undeva mai jos. Nu știu cum au ajuns activitățile pe care le faci zi de zi în capul listei tale – și poate e un moment bun să te întrebi. Poate tu le-ai stabilit, poate sunt multe urgențe, mai degrabă, poate vin din obișnuință sau din mediul extern, din prejudecăți. Este important să te întrebi cine și ce îți ordonează lista de priorități. 

Așadar, dai totul mai jos cu o poziție și marți, de la 8.30 la 9.30 sau sâmbătă, de la 3 la 4 îți faci timp pentru tine. Ești prioritatea. Poți să îți pui o muzică relaxantă. Sau poți să te întinzi și să lași mintea liberă. Sau poți pur și simplu să visezi cu ochii deschiși. Gândește-te, dacă nu ai avea absolut nicio restricție, cum ar arăta o zi obișnuită din viața ta peste 5 ani? Nu o zi de vacanță, ci, pur și simplu, o zi oarecare. Cum ai vrea să înceapă? Cu cine ți-ar plăcea să fii? Cum ai vrea să fii tu? Ce ai vrea să faci în timpul zilei? Ce activități ai vrea să faci? Care ar fi sursele tale de venit? Cum ai arăta? Cum ar arăta casa ta? Cum ar fi partenerul? Copiii? Care ar fi relația cu ei? Cum ar decurge ziua ta oră de oră? Cum te-ai simți? Ce ai face la final de zi? Derulează acest film pas cu pas, cât mai viu colorat, cu multe detalii, cu emoție. Uită-te ce activități ai vrea să ai, ce ți-ar aduce plăcere. Lasă inima să se umple de bucurie. Cam asta ești tu, în sufletul tău.

Când descoperi cum ar arăta ziua ta ideală din viața ta ideală, ai două căi. Una este să zici mulțumesc și să îți vezi în continuare de prioritățile tale de până atunci. A doua este să te gândești ce ai putea să faci, cum să acționezi ca să începi să fii cine îți dorești să fii. 

Se tot vehiculează foarte mult ideea de dezvoltare personală și multă lume respinge conceptul pentru că pare că sunt multe vorbe frumoase aruncate prin cărți. Sau poate că e prea mainstream. Dezvoltarea personală este ceva bun și e despre asta: cum să te transformi astfel încât să progresezi zi de zi, în direcția aliniată la valorile și idealurile tale. Pentru ca, în final, când ajungi acolo, la pensie și apoi după, să fii cu inima liniștită că ai avut o viață pe care ai trăit-o pentru tine. Efortul pe care îl ai de făcut, în sensul ăsta, este să aliniezi ce gândești la ce simți și la ce faci. Este un efort real, dar este pentru tine. Asta îți va aduce satisfacție că nu stai pe loc, convingerea că poți să faci mai mult decât ai făcut pentru tine până acum, bucuria de a descoperi lucruri noi despre tine și alții, încredere de sine. 

După ce ai înțeles cam unde vrei să fii, continui să te consideri pe tine prioritate și îți mai iei o oră. Peste o săptămână, peste 3 zile, mâine. Când știi tu că ai avea un timp doar al tău. Și începi să te gândești la 3 acțiuni majore care te-ar ajuta pe drumul tău. Poate îți dai seama că ai nevoie să te organizezi mai bine cu banii. Poate realizezi că nu petreci suficient timp cu copiii tăi. Poate vrei să îți redefinești stilul personal. Tu știi cel mai bine. Pentru fiecare idee, definești alți 3 pași, primele 3 acțiuni cu care poți începe. Și începi să te miști. Când începi să faci lucruri în direcția aleasă de tine se va deschide o nouă lume. 

De ce este important să știi ce vrei să faci în viață? Ca să ai o viață mai bună. Sensul pe care îl dăm vieții noastre este corelat cu longevitatea și cu starea noastră de sănătate. Iar modul în care ne evaluăm noi personal sănătatea și durata vieții are impact asupra mortalității. Poate ar trebui, așadar, să începem să ne prioritizăm, să ne descoperim și să acționăm pentru noi înșine. 

Photo by Vasily Nemchinov on Unsplash

Dana Dobrescu

Dana Dobrescu

Coach de nutriție certificat internațional Precision Nutrition Level 1 și Women Coach Specialist Girls Gone Strong Academy, pe stil de viață sănătos, nutriție și fitness.
Specialist certificat Precision Nutrition în Psihologia Schimbării și în Nutriție pentru Sănătatea Metabolismului.

Lucrează cu mine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *