Există 3 comportamente legate de stil de viață ce determină starea noastră de sănătate: alimentația, sportul și somnul. Când nu dormim suficient (7-8,5 h/noapte), nu funcționăm optim. Sunt afectate performanțele cognitive, în special cele ce țin de memorie, atenție, limbaj, creativitate, gândire divergentă. Dar și mâncăm mai mult.
Somnul reglează hormonii foamei și sațietății, astfel că atunci când nu avem un somn suficient și/sau de calitate, avem tendința să mâncăm mai mult, chiar cu 500 de kcal/zi suplimentar vs atunci când suntem odihniți. Lipsa de somn îi face pe bărbați sa fie mai înfometați și pe femei să se sature mai greu când mănâncă. În ambele situații, rezultatul înseamnă un consum suplimentar.
Culmea e că atunci când sunt obosite, femeile nu doar mănâncă mai mult, dar au și tendința de a aproxima greșit, subestimând numărul de calorii consumate.
După cinci nopți de deprivare de somn (5 ore în loc de 7-8), centrii creierului asociați plăcerii și recompenselor, reacțiilor emoționale sunt activați mai puternic de imagini cu alimente și, în concluzie, poftim mâncare și simțim mai multă plăcere atunci când mâncăm. În plus, oboseala ne face să căutăm alimente bogate în grăsimi și carbohidrați, tocmai cele care sunt foarte dense caloric.
Ce să reții: Dacă vrei să săbești, una dintre primele măsuri pe care poți să le iei, cu impact imediat, este să îți faci un program disciplinat de somn.
Photo by Solving Healthcare on Unsplash