Majoritatea sportivilor de top menționează că cea mai importantă tehnică de antenament este vizualizarea, atât la antrenamente, cât și în timpul competițiilor. Actori, cântăreți celebri, sportivi o practică pentru a-și atinge obiectivele – Kobe Bryant, Jim Carrey, Arnold Schwarzenegger, Will Smith, Michael Phelps, Michael Jordan, Beyonce etc.
Din neuroștiință știm că nu e suficient să vedem cu ochii minții unde vrem să ajungem. Ca să avem șanse mai mari în a ne atinge obiectivele e important să vizualizăm și eventualele obstacole și ce facem pentru a le depăși, să ne facem un plan la greu. Din această abordare vine o tehnică folosită și în programele de management al greutății: MCII – mental contrasting with implementation intention. Vrem să facem ceva, ne imaginăm situația contrară, dacă nu ne iese, și ne facem un plan pe care îl implementăm pentru a contracara obstacolul. Ca să punem ușor în practică, avem metoda WOOP, gândită de prof. dr. Gabriele Oettingen.
Cum aplic WOOP să mă ajute la slăbit? WOOP esteo metodă care crește motivația și ajută la schimbarea comportamentelor. Acronimele vin de la Wish, Outcome, Obstacle, Plan.
Wish – ne fixăm un obiectiv specific, ambițios, dar nu imposibil (vreau să am un corp sănătos, fit).
Outcome – ne imaginăm rezultatul final at its best, ca și cum l-am trăi, în culori și emoții cât mai vii, cu detalii (cum o să arăt, cum voi arăta în blugii mei preferați, cum merg la plajă, cum mă simt când merg pe stradă, cât de sănătoasă arăt).
Obstacle – ne gândim ce ar putea să ne stea în cale, care este cea mai mare piedică (ex. nu pot să mă abțin când poftesc ceva dulce). Ne imaginăm cu detalii cum ar decurge o astfel de situație.
Plan – Facem un plan de tipul ”dacă”… ”atunci”. Ce putem face să trecem peste acest obstacol? Identificăm o acțiune sau un gând care să ne ajute să depășim obstacolul (îmi voi face un ceai). Alegem ceva ce ne-ar putea ajuta. Așadar, ar fi: Dacă nu pot să mă abțin când poftesc ceva dulce, atunci îmi voi face un ceai. Repetăm încet fraza. Repetăm WOOP dimineața, la trezire, cu elementele necesare de vizualizare, seara, înainte de culcare. Cu cât credem mai mult în obiectiv, cu cât exercițiul e mai viu, cu atât șansele de a funcționa sunt mai mari.
Studiile arată că acest exercițiu declanșează procese non-conștiente care ne ajută să facem ce ne-am propus prin recunoașterea automată a obstacolului și aducerea în prezent, în acțiune, a soluției.
Acest articol este preluat din newsletterul meu 3XBetter. Te poti abona si tu aici pentru a-l primi săptămânal.
Photo by Karsten Winegeart on Unsplash