Redesign your Life

Cum să reziști tentațiilor (2)

tentativ

Iată alte trei tehnici de a rezista tentațiilor.

Îți schimbi perspectiva asupra tentației, privind-o dintr-o distanță mentală sau emoțională (nu acum, nu aici, nu pentru mine). Când te simți tentat(ă), imaginează-ți că situația nu te afectează direct sau că ești un observator neutru.

Exemplu: Ești tentat(ă) să mănânci ceva ce nu se aliniază cu obiectivele tale. În loc să cedezi imediat, imaginează-ți că privești această decizie ca și cum ai fi un consilier extern. „Ce sfat i-aș da unui prieten care se află în această situație?” 
Poți să creezi o distanță mentală descriind alimentul respectiv în termeni neutri, obiectivi: de exemplu, muți focusul de pe gust și aspect, pe conținut și aport nutritiv. Sau îți spui: ”Nu este pentru mine. Nu tot ce văd este pentru mine.”

Îți focusezi întreaga atenție asupra momentului prezent, fără să judeci ce simți sau ce gânduri ai. Este important să observi tentația și să realizezi că nu e neapărat să reacționezi la ea. 

Exemplu: Simți dorința să comanzi fast food după o zi obositoare, deși știi că toată ziua ai mâncat haotic și parcă ai fi vrut să ai o seară mai light. În loc să acționezi impulsiv, ia-ți 2 minute să observi senzațiile din corp. Încearcă să identifici dacă ești cu adevărat flămând(ă) sau doar stresat(ă). Respirația profundă și observarea senzațiilor pot diminua impulsurile de moment și te pot ajuta să iei o decizie mai conștientă, aliniată la intențiile tale.

Este o tehnică în doi pași. Prima parte a tehnicii – mental contrasting – presupune să vizualizezi clar rezultatul dorit și obstacolele care te pot împiedica să-l atingi. A doua parte constă în crearea unui plan concret de tip „dacă-atunci” pentru a face față acestor obstacole.

Exemplu: Obiectivul tău este să faci mișcare dimineața. Vizualizează cum te vei simți plin(ă) de energie și satisfacție după antrenament, dar identifică și un potențial obstacol, cum ar fi lipsa de motivație la trezire (te cunoști bine, probabil știi ce pretexte – obstacole găsești de obicei). Creează un plan „dacă-atunci”: „Dacă mă simt obosit(ă) dimineața, atunci îmi voi pune muzica preferată pentru a mă energiza și voi începe cu 5 minute de exerciții simple.” Acest plan concret te va ajuta să depășești momentul critic.

Legat de MCII, am scris cu ceva vreme în urmă despre un exercițiu pas cu pas care te poate ajuta la implementare, de exemplu, dacă vrei să slăbești. Se numește WOOP (Wish, Outcome, Obstacle, Plan) – am postat pe site.

Acest articol este continuarea acestui material publicat pe site și în newsletterul meu 3XBetter.

Photo by Tijana Drndarski on Unsplash

Dana Dobrescu

Dana Dobrescu

Coach de nutriție certificat internațional Precision Nutrition Level 1 și Women Coach Specialist Girls Gone Strong Academy, pe stil de viață sănătos, nutriție și fitness.
Specialist certificat Precision Nutrition în Psihologia Schimbării și în Nutriție pentru Sănătatea Metabolismului.

Lucrează cu mine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *