Redesign your Life

Noi direcții – Intro despre psihologia pozitivă și CBT

psihologie fericire

Zilele trecute am încheiat un curs interesant despre positive psychology, ținut chiar de fondatorul acestei abordări revoluționare în psihologie, Martin Seligman. Cred ca positive psychology a pus cumva bazele wellbeingului. Seligman a creat o nouă viziune în care accentul nu se pune doar pe tratarea problemelor și a suferinței, eliminarea a ce e rău, ci și pe cultivarea punctelor forte, a trăsăturilor de caracter puternice, a fericirii și a împlinirii personale. Această schimbare de paradigmă a deschis noi drumuri în înțelegerea și promovarea unei vieți echilibrate și pline de sens.

Urmărind cursul, am găsit diverse idei și concepte pe care le-am aprofundat în paralel. 

De exemplu, psihologia pozitivă se aplică în armata americană pentru a crește reziliența și performanța soldaților. Soldații americani și familiile lor au, în cadrul unui proiect dezvoltat de Seligman (pentru 31 de milioane de dolari), un plan personalizat de training în psihologia pozitivă, care vizează pregătirea fizică, nutriția, somnul, controlul emoțiilor, relațiile sociale, echilibrul în familie, dimensiunea spirituala (valori, identitate, viziunea asupra vieții). 

Seligman a mai implementat psihologia pozitivă, prin educație pozitivă, în orașul australian Adelaide și în școlile din Buthan. Educația pozitivă umple fix golul de care ne plângem: școala creează un cadru foarte competitiv și nu include și formarea de abilități pentru viață. În Buthan, guvernul inițiase deja un proiect numit Gross National Happiness (un fel de fericire internă brută, corelată cu standardul vieții). Buthan, numită și Ținutul fericirii, este țara cu cel mai ridicat nivel de fericire din Asia.

Seligman a fost prieten cu Aron Tim Beck, părintele unei alte zone revoluționare din psihologie, cognitive behavioral therapy (CBT – terapia cognitiv comportamentală). Este o formă de terapie care se concentrează pe identificarea și înlocuirea gândurilor și comportamentelor negative cu gânduri reformulate, mai prietenoase (funcționează în caz de depresie și gânduri de suicid, depedențe, anxietate socială etc). Se pare că este cea mai eficientă formă de psihoterapie în caz de depresie moderată. Și cea mai eficientă terapie non-medicamentoasă pentru fibromialgie (modul în care resimțim durerea depinde de nivelul de stres).

La fel ca și în psihologia pozitivă, un aspect important este identificarea valorilor și sensului în viață. O temă pe care o regăsim și în logoterapie, dezvoltată de Viktor Frankl, autorul celebrului și tulburătorului roman ”Omul în căutarea sensului vieții”.

Cu ceva vreme în urmă am urmat un curs de psihologia schimbării pe zona de nutriție din care am preluat câteva tehnici eficiente de CBT pentru adoptarea unor obiceiuri noi.

De exemplu, pentru gestionarea poftelor, în loc să spunem ”Mi-e prea poftă, nu pot să rezist”, putem să reformulăm ”Am puterea de a decide cum reacționez când mi-e poftă” / ”Pot să încerc să fac față monentului” / ”Pot să mai aștept, știu că poftele sunt ca valurile, vin furtunos și se calmează”. La noile gânduri se adaugă câteva strategii identificate a priori pentru când știm că ne va fi poftă (ex. mă implic într-o activitate plăcută, vorbesc cu un prieten etc). 

Aron T. Beck a trăit până în 2021, când avea 100 de ani și 3 luni. A fost pe lista scurtă pentru premiul Nobel în 2010, pentru descoperirile din domeniul psihoterapiei și tratamentului tulburărilor psihice.

Persoanele centenare au mintea ageră și curiozitatea neoprită. La 95 de ani, Beck se declara mai creativ ca oricând. În ultimii ani ai vieții, pentru că nu mai vedea, dicta ideile celor două asistente ale sale sau folosea Alexa și asculta numeroase cărți audio pe săptămână. Avea idei noi constant, inclusiv cu câteva zile înainte de a muri. 

Am citit un articol foarte emoționant despre agerimea și totodată lipsa de vitalitate din ultimele zile ale vieții sale.

De ce scriu despre asta. Există și în România psihoterapeuți formați în terapia cognitiv comportamentală. E bine să știi că există și această abordare terapeutică, validată științific, centrată pe analiză personală și autocunoaștere și care pornește de la legătura dintre gânduri, emoții și comportamente. E o idee de pus deoparte.

Photo by Caju Gomes on Unsplash

Text preluat din newsletterul meu săptămânal, 3XBetter. Abonează-te și primești în fiecare marți informații și sfaturi despre cum să performezi mai bine fizic și mental.

Dana Dobrescu

Dana Dobrescu

Coach de nutriție certificat internațional Precision Nutrition Level 1 și Women Coach Specialist Girls Gone Strong Academy, pe stil de viață sănătos, nutriție și fitness.
Specialist certificat Precision Nutrition în Psihologia Schimbării și în Nutriție pentru Sănătatea Metabolismului.

Lucrează cu mine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *