Suntem media celor 3 persoane cu care ne petrecem cel mai mult timp? Sau 5? Cercetările arată că suntem influențați nu doar de prietenii noștri direcți, ci și de prietenii prietenilor noștri.
[PMID 17652652, 18499567]
Ca exemplu, obezitatea, fumatul, consumul de alcool se transmit nu atât de mult în grupuri neomogene, cum ar fi vecinii necunoscuți într-o arie delimitată, cât de la prieten la prieten, de la soț la soție, de la persoane care intră frecvent în contact una cu cealaltă. De exemplu, dacă prietenul unui prieten de-al tău devine obez, riscul tău de a lua în greutate crește cu 20%, chiar dacă nu îl cunoști pe prietenul prietenului. Dacă e vorba de fumat, ai un risc crescut cu 29% să te apuci de fumat.
Cotagiunea / contaminarea socială – cum este numit fenomenul – apare și când este vorba de obiceiuri pozitive. Prietenul unui prieten unui prieten care e fericit îți oferă ție 6% mai multe șanse să fii fericit.
După ce interacționezi constant, direct, cu un prieten care are o atitudine pozitivă, crește cu 15% posiblitatea de a avea un scor ridicat într-un sondaj care măsoară cât de mulțumit ești de viața ta, chiar dacă în viața ta nu au intervenit schimbări majore. [PMID 24084292]
Neurologii spun că activitatea neuronală în anumite regiuni ale creierului este sincronizată între persoane care aparțin aceluiași grup. De altfel, contagiunea emoțională este considerată baza pentru dezvoltarea empatiei.
Ce să faci cu informația asta. Cum starea noastră de spirit este influențată de grupurile cu care ne petrecem timpul constant, este important să ne uităm nu doar la grupul de prieteni apropiați, ci la cercul extins de prieteni (prietenii prietenilor), la grupurile sociale pe care le frecventăm frecvent (de ex la serviciu).
La serviciu, contaminarea emoțională cu nervozitate persistă și când ajungem acasă. Are impact negativ asupra funcțiilor fiziologice responsabile cu recuperarea și reîncărcarea cu energie (de ex somnul, cât de facil facem trecerea de la sistemul nervos simpatic – responsabil de gestionarea stării de alertă, la cel parasimpatic, responsabil de starea de relaxare și odihnă), cu impact ulterior asupra sănătății [PMID 33758486].
Întreabă-te: Care este starea de spirit a grupului meu? Sunt muțumit(ă) de ce am constatat? Ce obiceiuri bune sau mai puțin bune am în comun cu prietenii din grup? Cum mă simt după ce mă întâlnesc cu un prieten? Îmi dă energie?
Photo by Nicole Herrero on Unsplash