Dacă ții dietă de ceva timp și te simți obosit(ă) fizic și mental, e posibil să ai nevoie de o pauză. Un alt semnal e când atingi un platou (nu mai scazi pe cântar) deși știi că ești în ușor deficit, când performanța antrenamentelor este afectată vizibil sau când parcă îți e foame continuu.
Dacă deficitul a fost ușor spre moderat, nu e cazul să iei pauză după o lună, dar cam la 10-12 săptămâni este recomandat să te oprești un pic, pentru a avea energie să continui. La o dietă mai agresivă, cu un deficit peste 20%, poți să faci o pauză la 4-6 săptămâni.
Pauza poate de fi de 5-7 zile, în care mănânci, ideal, la mentenanță. Atenție – nu iei pauză și mănânci orice și oricât. Pauza face parte din strategie și trebuie abordată cu awareness. Continuă să alegi alimente nutritive, chiar dacă introduci ceva de răsfăț sau porții ușor mai mari sau o gustare.
Ce e important să reții. Uneori pauzele în dietă, deși te pot speria, sunt binevenite, îți dau un boost mental și fizic. Pauzele pot ajuta la echilibrarea hormonilor de foame și sațietate (grelina și leptina), reducând apetitul care începe să fie resimțit mai tare, la un moment dat, mai ales în dietele mai drastice.
Restricțiile calorice prelungite pot duce la scăderea energiei și la pierderea motivației. De aceea, e mult mai ușor să rămâi consecvent(ă) cu un plan alimentar atunci când știi că vor veni momente de respiro. Pauza reduce riscul de apariție a episoadelor de mâncat excesiv sau de renunțare completă la dietă. Planificată corect, reprezintă un instrument ce te ajută să abordezi dieta consecvent, cu încredere, pe termen lung.
Text preluat din newsletterul meu săptămânal, 3XBetter. Abonează-te și primești în fiecare marți informații și sfaturi despre cum să performezi mai bine fizic și mental.