Este foarte important, mai ales când ținem evidența strictă a caloriilor, să avem în vedere că alimentele bogate în grăsimi vin cu multe calorii. 1 g de grăsime are 9 kcal. Spre deosebire de 1 g de carbohidrați, cu 4 kcal sau 1 g de proteine, la fel, cu 4 kcal.
Dacă vrem să slăbim, ne ajută să mâncăm sănătos, dar nu e suficient. Trebuie să ne încadrăm într-un anumit număr de calorii. Dacă am pus, de exemplu, un avocado întreg la mic dejun, avem deja 320 kcal. Am putea să avem o jumătate de avocado și o pulpă inferioară de pui, care are 22 g proteine și ne dă și sațietate.
Există grăsimi foarte bune, studiile arată efecte benefice clare pentru sănătatea cardiovasculară în cazul consumului de ulei de măsline (cu efecte pozitive la 20 g/zi), avocado. Parmezanul, care are și o cantitate considerabilă de proteine, vine la pachet cu un număr considerabil de calorii, de aceea porția e importantă. La fel și brânza cheddar. Pe de altă parte, să nu ne propunem să le scoatem din alimentație doar pentru că au calorii multe – brânzeturile maturate sunt bune pentru microbiom și pentru sănătatea creierului. Citeam recent un studiu care arăta că există o relație inversă între consumul frecvent de brânzeturi maturate și riscul apariției demenței.
Untul, care e blamat pentru grăsimile saturate, are, în schimb, vitaminele E și A. Dă și un gust foarte bun. Dacă provine de la vaci hrănite cu iarbă, este și mai bogat în vitamine, în Omega 3 și în acid CLA (conjugated linoleic acid), o grăsime cu potențial rol benefic în reducerea riscului de apariție a cancerului. Cu toate acestea, untul rămâne o grăsime bogată în grăsimi saturate, cu un număr mare de calorii, ce e bine să fie consumată cu măsură.
Încă o dată, nu e cazul să renunțăm la grăsimi. Pentru buna funcționare a organismului, e bine să consumăm apr. 1 g/kg corp/ zi, de preferință provenind din grăsimi bune (avocado, măsline, pește, semințe, oleaginoase, unt de arahide, ciocolată neagră, ouă).
Echilibrul e cheia, ca de fiecare dată, plus o mare atenție la frecvența de consum și la mărimea porției. Iată în imagine ce diferență e între o lingură cu vârf de unt de arahide și o lingură fără vârf. Între o lingură de ulei la salată și 3 fâsuri din spray. E bine să ținem minte asta dacă ne calculăm caloriile în aplicații și nu înțelegem de ce nu slăbim, deși credem că mâncăm în numărul fixat de calorii/zi.
Pentru grăsimi, mănânc în mod intenționat ouă, folosesc ulei de avocado spray, am mereu unt în casă și îmi place să pun un pic la pastele cu ton, mănânc câte un cubuleț de brânză cheddar, îmi plac măslinele cu anșoa, măslinele verzi și negre fără sâmburi, în ulei de măsline, uneori mai ronțăi nuci, dar nu am mereu în casă. Sunt atentă și la alimentele cu grăsimi – vezi cârnați, carne de porc etc, pentru că dacă am mâncat cârnați la o masă, nu mai mănânc și nuci peste o oră.